Egzersiz Yapmadığınızda Vücudunuza Neler Olur?

BLOG > Aktif Yaşam

Egzersiz Yapmadığınızda Vücudunuza Neler Olur?

Egzersiz Yapmadığınızda Vücudunuza Neler Olur?

Egzersiz yapmak size göre değil mi? Hayatınızı egzersiz yapmadan geçirerek vücudunuza neler yaptığınızı bilseniz fikriniz değişir miydi?  

2020 yılındayız ve maalesef Covid19 yüzünden çoğumuz daha az hareket eder olduk. Bugünkü yazım, tamamen hareketsiz bir hayat tarzı benimseyen ancak henüz geç değilken aramıza katılmak isteyenlere!

Tarihöncesi dönemlerde insanoğlu hareket etmeye mecburdu. En basitinden yemek için avlanmak zorundaydı. Neyse ki artık yiyecek için ava çıkmanıza gerek yok, sadece internette bir tıklama ile sipariş verebiliyorsunuz.  Bir yerden başka bir yere gitmek gerekirse, örneğin işe gitmek için, sadece arabaya veya herhangi bir ulaşım aracına binene kadar yürümeniz gerekiyor.  Ve işe koyulduğumuzda, günün büyük bir bölümünü oturarak geçiriyorsunuz.

Evet zaman değişmiş olsa bile, vücudumuz hala tarih öncesi çağda kalmıştır. İnsan vücudu hareket etmek üzerine yaratılmıştır. Vücudumuzun her bir parçasının tek bir amacı vardır, enerji ve hareket üretmek!

Sindirim sistemimiz, gün içinde verdiğimiz yiyecekleri diğer tüm organlara gönderilecek enerjiye dönüştürmek için çalışır. Kardiyovasküler sistem de vücudumuzu aktif tutmak için 24 saat çalışır ve tüm bunları harekete geçirmek amacı ile kaslarımız da enerji alır.

Egzersiz Yapmamanın Vücudunuza Etkileri

Çoğu insan, sarhoş araba kullanmanın ve sigara içmenin riskli faaliyetler olduğu konusunda hemfikirdir. Şaşırtıcı olan, hiçbir şey yapmamak, kaslarınızı  hareket ettirmemek  hayatınızı tehdit eden bir durum olabilir. Egzersiz yapmamak, hatta fiziksel aktivitede bulunmamak doğrulanmış bir erken ölüm risk faktörüdür. 

Egzersiz Yapmamak Uyku Bozukluğuna Neden Olur

Uykunuzu yeterince alamamak ya da yattığınızda dönüp durmak endişelenecek bir şey gibi görünmeyebilir. Ancak bu sürekli bir hale gelirse, kilo alımı, tip2 diyabet, kalp hastalığı, bağışıklık sisteminin düşmesi, duygu durum bozuklukları gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilir.   Yoğun egzersiz, özellikle açık havada yapıldığında, oldukça etkilidir, rahat ve derin bir gece uykusu çekmenize yardımcı olur.

Kalp Hastalıklarına Açık Olursunuz

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite gibi kalp hastalığına neden olan hastalıkların hiçbirine sahip değilseniz bile, hareketsizlik yine de kalp hastalığına yol açabilir. 

Egzersiz Yapmamak Kas Kaybına Neden Olur

Eğer herhangi bir fiziksel egzersiz yapmazsanız, vücudunuz tembelleşme eğiliminde olur ve gittikçe daha az enerjiye sahip olursunuz. Bu da vücudunuzda bir kas kaybına neden olur. Kas hücrelerinin miktarı önemli ölçüde azaldığında sadece merdivenlerden yukarı çıkarken bile bacaklarınızın yandığını veya nefes darlığı hissedersiniz.

Şeker Bağımlısı Olabilirsiniz

Fiziksel olarak aktivitede bulunmadığınızda şeker bağımlısı olma ihtimaliniz çok yüksektir. Vücudumuzun bir yerlerden enerji alması gerekir ve bu nedenle şekere olan talebiniz artar. 

Erken Yaşlanmaya Neden Olur

Spor yapmak vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır. Hareketsiz bir vücut yavaş bir dolaşımı destekler ve dolayısıyla hücrelerinizin kendini yenileme hızı da düşer. Daha güzel ve genç bir yüze sahip olmak spor yapmaktan geçiyor. Çünkü egzersiz vücuttaki hücrelerin yeniden dolaşımını artırır ve böylece pürüzsüz ve sağlıklı bir cilde sahip olursunuz.

Beyinsel Fonksiyonlarınızı Etkiler

Vücudun her parçası yaşlanmanın etkilerine maruz kalır ve beyin de bir istisna değildir. Hareketsiz bir yaşam tarzı zamanla beyinsel fonksiyonlarınızı yavaşlatır ve hafıza sorunlarına neden olabilir.

Diz ve Omuz Ağrılarına Neden Olur

Dizlerde zonklama, omuzlarda rüzgar çarpmışcasına ağırılar, yaşınızın ilerlemesinden kaynaklanabilir, ancak her yaşta hareketsiz bir yaşam tarzı diz ve omuz ağrılarının tetikleyicisidir.

Depresyona Neden Olabilir

Egzersiz, anksiyete bozuklukları ve depresyon için köklü bir ilaçsız tedavi yöntemidir. Ancak hareketsizlik, kişinin depresyon semptomları geliştirmesine sebep olabilir.

Hareketsiz Yaşam Kilo Alımını Destekler

Beslenme alışkanlıklarınızın, yaptığınız egzersiz miktarından daha fazla kilo alma veya vermede rol oynadığı bilinen bir gerçektir. Hareketsiz bir yaşam tarzı az enerji harcama anlamına gelmektedir ve kilo almamak kaçınılmazdır.

Hayatta her şeye bir çözüm olduğunu bildiğimize göre birkaç basit tavsiye ile siz de hareketli yaşam tarzına geçirebilirsiniz:

Gün içinde işte, arabada, koltukta veya yatakta oturarak kaç saat geçirdiğinizi hesaplayın. Ve yavaş yavaş rotayı tersine çevirmeyi deneyin.Daha az mola ve daha fazla çalışma süresi. Hareket halindeyken daha fazla zaman harcayın ve kendinize 24 saatlik bir süre boyunca hareket halindeyken günlük adım veya saat hedefi belirleyin.  Telefona cevap verdiğinizde kalkın ve yürürken konuşun. Asansöre binmek yerine merdivenlerden yukarı çıkın. Arabanızı iş yerinizden birkaç kilometre uzağa park edin. Alışverişe çıktığınızda en kısa rotayı kullanmayın, sizi ilgilendiren noktaya ulaşmak için süpermarketin birden fazla koridorundan geçin. Kısacası, gerçekten hareket etmek için sonsuz olasılığınız var.

Tarzınızı değiştirin. Kavramdan çıkın fiziksel aktivite eşittir estetik sonuç. Daha az göbek. Ölçekte daha az kilo. Daha fazla kas veya daha fit bir vücut. Hareketli bir yaşam sizin bir parçanız olmalı. Tıpkı her gün dişlerinizi fırçalamanız, duş almanız ve yemek yemeniz gibi. Aynısı hareket için de geçerli olmalı. Öncelikle bu bir sağlık sorunudur.  Vaktim yok, ev, iş, çocuklar çok yoruluyorum gibi bahaneleri üretmeyi bir kenara bırakın. Siz de herkes gibi gün içinde tam olarak aynı saatlere ve aynı temel motor becerilere sahipsiniz. Unutmayın  engel sadece sizsiniz. 

Evde Spor Yapın. Uzman eğitmenler eşliğinde HerYerdeSporVar ekibiyle yoga, pilates, kardiyo yaparak hareketli yaşam tarzınıza bugün geçebilirsiniz. Ertelemeyin.  Harekete Geçin!

Paylaşın

Değer Giray

Değer Giray

Uzun yıllardır içerik yazarı olarak çalışan, spor yapmanın hayatının her alanında pozitif etkilerini yaşayan Değer Giray, Her Yerde Spor ve FitPeopleHUB için yazılarını siz değerli spor severlerle paylaşmaktadır.


Yorumlar

Kısa bir süre için ilk ders ücretsiz. Hemen üye ol, sana vereceğimiz 1 ders kredisi ile ilk dersine katıl.

Haydi, seni bekliyoruz...

ÜYE OL
Kısa bir süre için ilk ders ücretsiz. Hemen üye ol, sana vereceğimiz 1 ders kredisi ile ilk dersine katıl.