Spor yaparken beslenme nasıl olmalı, doğru beslenmek ne anlama gelmektedir? Antrenman yapmadan önce ne yemeliyim? Ve sonra? Kondisyon söz konusu olduğunda, uzmanların neredeyse her gün karşılaştığı bazı sorular vardır: Yaptığım egzersizlerden en iyi şekilde nasıl yararlanabilirim? Nasıl daha hızlı kilo veririm, nasıl daha fazla kalori yakarım ve egzersiz yaparken nasıl enerjik olabilirim?
Egzersiz yaparken en iyi beslenme şeklinin nasıl olması gerektiğini anlamak için, vücudumuzun fiziksel çabasıyla ilişkili olarak yiyeceklerin özelliklerini bilmek gerekir. Aslında, duruma ve kişiden kişiye değişiklik gösterse de temel kural: Doğru yiyecekleri doğru zamanda yemektir .
Öncelikle bazı önemli noktalara açıklık getirelim. Çok yaygın olarak yapılan bir hata, kilo vermenin en iyi yolunun yoğun bir egzersiz yapmak ve acıkılsa da öğünleri beklemek gerektiği düşüncesidir. Aslında, hızlı çalışan bir metabolizma ile fit bir vücuda sahip olmanın ve bunu sürdürmenin anahtarı, düzenli egzersiz ve doğru zamanda doğru yiyeceklerle beslenmenin olduğu bir kombinasyondur .
Antreman, egzersiz ya da fiziksel aktivite, adına ne derseniz deyin öncesinde ve sonrasında vücudunuzu beslemelisiniz çünkü bu şekilde;
Spor yaparken beslenme nasıl olmalı? Egzersizden önce yesek de yemesek de araştırmalar vücudumuzun aynı miktarda yağ yaktığını gösteriyor. Bu nedenle, düzenli olarak aç karnına egzersiz yapmak istenmeyen etkilere yol açabilir. Karın acıktığında vücut hayatta kalma moduna girer ve normalde olduğu gibi böbreklerden ve karaciğerden değil kastan protein çekmeye başlar. Bu da kas kütlesi kaybına yol açar. Bunun sonucunda da metabolizmanızı yavaşlatır ve kilo vermeyi zorlaştırabilir. Ayrıca aç karnına spor yaparak, yoğun bir antrenman yapmak için vücudumuza gerekli yakıtı sağlayamazsınız.
Antrenman öncesinde, ideal olan, vücudumuza fiziksel aktiviteyle başa çıkmak için enerji veren besinlere yönelmektir. Sabah uyandığınızda spor yapıyorsanız ve yoğun bir egzersiz programınız varsa, sindirimi harekete geçirerek katı şeyler yememenizde fayda var. Çünkü, siz spor yaparken vücudunuz sindirim işi ile meşgul olur ve performansınızı olumsuz şekilde etkiler.
Sağlıksız beslenerek düzenli egzersiz yaptığınızda kesinlikle bir sonuç elde edersiniz, ancak umduğunuz gibi bir sonuç değil.
Egzersizi, vücudunuzdaki etkilerini görmek umuduyla düzenli olarak yaparsınız. Ancak, ne yazık ki, bu aktiviteyi doğru beslenme ile desteklemezseniz vücudunuzu muhtemelen ihtiyacınız olandan daha yüksek veya yetersiz kalori miktarı ile karşı karşıya bırakırsınız. Ya da kalori hesaplayarak bir diyet yapıyorsunuzdur, evet doğrudur, ancak kalorinin kaynağı doğru olmayabilir. Çünkü farkında olmadan yaptığınız bu beslenme düzeni, kas gelişiminizi veya basenlerinizdeki sinir bozucu görünümden sorumlu olan yağ dokusunun ortadan kaldırılmasını engellemektedir.
Sağlıksız besinler tüketiyor ve düzenli egzersiz yapıyorsanız iki durumdan biri ile karşı karşıya kalmanız mümkündür:
O zaman ne yapmalı?
Bir beslenme uzmanıyla hemen iletişime geçmek istemiyorsanız yapabileceğiniz ilk şey, günlük kalori ihtiyaçlarınızı hesaplamaya ve ayrıntılı bir yemek günlüğü tutmaya çalışmaktır. Kalori alımınızı ve kalori harcamalarınızı karşılaştırarak, yeterince beslenip beslenmediğinizi veya fazla yediğinizi görebilirsiniz.
Kişisel bir spor eğitmeni, bu verileri ve sonuçları doğru bir şekilde izlemenize ve beslenmenize uygun bir fiziksel aktivite geliştirmenize yardımcı olabilir.
Beslenme bir bilimdir, yaşamımız boyunca gerçekleştirilecek biyolojik ve diğer faaliyetler için organizmanın hayatta kalması için gerekli olan metabolik bir süreçtir. Uyumak, koşmak, televizyon seyretmek, terlemek, ağlamak, engellerin üzerinden atlamak veya güneşlenmek. Bu faaliyetlerin her biri, her bir faaliyetin süresi nedeniyle kesin miktarda besin ve dolayısıyla kalori tüketir. Her birinin, bir besin tarafından üretilen enerjiye ihtiyacı vardır. Bir aktivitenin yoğunluğu, onu tamamlamak için gereken enerjinin kaynağını değiştirebilir.
Beslenme bir bilimdir ve ne yemeyi sevdiğimiz veya bir yiyeceğin ne kadar sağlıklı olduğunu düşündüğümüzle ilgili duygusal bir durum değildir.
Haydi, seni bekliyoruz...
ÜYE OL